PARSELASYON NEDİR ? PARSELASYON İŞLEMİ NASIL YAPILIR ?.
ARAZİ , belediyenin mucavir alanı dışında olup işlenebilen toprak parçası olup ,ARSA ise belediyenin mucavir alanı içinde olup içinde yapı oluşturulabilen ve imara açık toprak parçasıydı . ARSA da üzerine her türlü yapı yapılabilen toprak parçasıdır ve arazi ye göre daha değerlidir.
ARAZİ lerin arsaya dönüştürülme işine ise PARSELASYON denir.18. maddeye göre üsülüne göre parselasyon yapılır .PARSELASYON durumu ham bir maddenin işlenebilecek durumudur. ve o zaman süresi içinde gereken işlemler 18. maddeye göre yapılır..burada kat maliklerine sorulabileceği gibi CEBREN İFRAZ yani gerekli olduğu için yeni bir yapılaşmaya ihtiyaç olduğu için sorulmaz. tüm araziler tek bir çatı altında hiç sahibi yokmuş gibi ele alınır ve parselasyon işlemi yapılır.
BURADA ilk işlem ifraz dır. Yani büyük arazilerin küçük parçalara ayrılma işidir. ARSA ların büyüklükleri imar durumunda belirtilmiştir.
KÜÇÜK arsaların birleştirme işlemine ise TEVHİD denir. TEVHİD , imar planına uygun olarak küçük arsalar birleştirilerek büyük parsellere dönüştürülür VE burada parsellerin daha iyi kullanılmasına imkan sağlanır. Küçük üzerinde birşey yapılmayan imar parselleri ise kullanabilir hale gelir.
MEHMET SEMİZ
GAYRİMENKUL YATIRIM DANİŞMANI