BLOG

BİR MÜLKÜN DEĞERLENDİRMESİNDE ŞEREFİYE FARKI nın ÖNEMİ.

Mehmet Semiz
14 Ocak 2024

Şerefiye farkı nedir?

Şerefiye farkı birden fazla olan aynı tarz dairelerin yer aldığı binada 'Manzara,Güneş,Açıklık,Kat ırtıfası,Güneş ışığı' dairenin m2 gibi özelliklerden dolayı meydana gelen fiyat farkı dır.

Şerefiye değerlendirmesinde aynı binada yer alan aynı sitedeki dairelerin şerefiye bedelleri farklı farklı olabılır .Çünkü aynı bınadakı bir daire açık cepheye bakarken diğeri kapalı bır cephede olabılır.Bir dairenin balkonu manzaraya bakarken diğer dairenin balkonu kapalı bır alana bakıyor olabılır. Böyle durumlarda konumu ve özellikleri daha iyi olan dairelerin aynı bınadaki diğer dairelerle karşılaştırılması söz konusu olacaktır.

ŞERFIYE FARKKINDA 

Manzara ,Asansör ,Gürültü durumu ,Bahçenin varlığı, Dairenin cephesi, bulunduğu kat ,alış veriş merkezi ,çocuk parkı ,havuz, çevresel olarak sunulan imkanlar arasında yer alarak şerefiye hesabında önemli faktörlerdendir.

Şerefiye değerlendirmede kullanılan hesap teknıklerınde binaların özellıkleri yer alır. Binanın bulunduğu parsel -toplam daire sayısı- manzara mesafesi-asansor sayısı-bulunan teras yada balkon büyüklüğü -güneş yönü -park alanı önemli kiriterler dir.

Şerefiye farkında GÜNEY DOĞU CEPHE ve ARAKAT olan daire benzer özellikteki  diğer daire arasinda fiyat değerlendirilmesinde  en önemli faktorlerdendir.

                                                                                                                                                         MEHMET SEMİZ

                                                                                                                                GAYRIMENKUL  YATIRIM DANIŞMANI